Voor eens en voor altijd gezond snacken

Nu de zomer eindelijk echt begonnen is en Nederland al enkele warmterecords heeft gebroken, is het weer tijd om ons druk te maken over sixpacks, strakke billen en lichamen die bikiniproof zijn. Fanatiekelingen zijn al maanden in de sportschool te vinden en tijdens een avondwandeling komen hardlopers je massaal tegemoet.

Niet alleen het uiterlijk vinden we steeds belangrijker. Het is vooral het totaalplaatje dat moet kloppen. Het lichaam moet je zien als een goed geoliede machine met een brandstofbehoefte. Maar, net zoals je in een Benzine auto geen Diesel kan gooien, reageert ieder lichaam anders op bepaalde voedingsstoffen. We beseffen ons steeds beter dat voeding een enorme impact heeft op onze prestaties. Maar, hoe weet je nu of je de beste keuze maakt voor jouw lichaam?

Er wordt steeds vaker overgevoeligheid voor bepaalde voedingsgroepen geconstateerd en we worden ons steeds bewuster van de negatieve efffecten van suikers en transvetten. Als tarwe, gluten, lactose en fruitsuikers niet meer geoorloofd zijn, wat eet je dan? Hoe bereid je je dan voor op die belangrijke hardloopwedstrijd, fietstocht of die ene triatlon waartoe je je hebt laten aanzetten?

Omdat ik zelf ook één van die personen ben die bepaalde voedingsgroepen niet vedragen kan, ben ik sinds kort gestart met het zogenaamde FODMAP dieet. In overleg met een diëtiste probeer ik er achter te komen wat de beste keuze is voor mij qua voeding. Een hele uitdaging!
Ik ben iedere dag behoorlijk actief en sportief bezig. Wat het nog belangrijker maakt om voldoende- maar vooral de juiste voedingstoffen binnen te krijgen. Vaak ga ik direct na het werk hardlopen en avondeten wordt dan even uitgesteld. Het laatste tussendoortje was alweer een tijd geleden en eigenlijk had ik iets moeten eten om optimaal te presteren.

Natuurlijk is er volop keuze op het gebied van sportrepen, sportdrinks en tussendoortjes. De ene claimt nog gezonder te zijn dan de andere. Uiteindelijk word ik er nooit zo blij van. Via een collega hoorde ik van “Bart’s Bar”, een voedingsreep die binnenkort op de markt wordt gezet door voormalig schaatsheld en sportfanaat Bart Veldkamp. Vanwege mijn FODMAP dieet was ik blij verrast toen ik zag dat deze reep gluten- en suikervrij is. Daarnaast is het een biologisch product met echt alleen maar natuurlijke ingrediënten. Dat klinkt veelbelovend. Maar hoe is de smaak, hoe energierijk is het en wat maakt deze reep anders, in vergelijking met al die andere repen die claimen gezond te zijn?

Ik ging het gesprek aan met Bart Veldkamp, die met zijn “Bart’s Bar” aanstichter is van de anti snaai campagne – of zoals AD koptte “Bart Veldkamp opent aanval op snaaicultuur”.

Enthousiast vertelt Bart dat een select groepje al kennis gemaakt heeft met de reep. Sterker nog, op dit moment zit Bart in Noorwegen waar een ostiopaat zijn repen uitprobeert. Er werd getest met 3 repen: als ontbijt, als tussendoortje en een als lunch. Tot nu toe zijn alle testers het met elkaar eens; het hongergevoel wordt voor een langere tijd gestild na het eten van de reep. Bart’s Bar zou dus een goede aanvulling kunnen zijn op je dagelijkse voeding. De reep zou ook gebruikt kunnen worden bij het afvallen – “maar dat is absoluut niet het doel is van de reep”, vervolgt Bart: “Het gaat om een bewuste gezonde keuze en het stilt daadwerkelijk de honger.” En dat is precies wat Bart voor ogen had: “Je hebt dus echt geen snaai momenten als je de reep op tijd neemt.”

Wat deze reep een verantwoord tussendoortje maakt, is het gebruik van suikers, koolhydraten en vetten afkomstig uit de vrucht of het product zelf. Bij veel sportrepen wordt gekeken: hoeveel energie zit erin? Het maakt vervolgens niet uit hoe het is samengesteld, als het maar snel lekker gemaakt kan worden. Deze producten zitten vol met siropen, fructoses en andere vormen van suikers om letterlijk alles aan elkaar te plakken. In Bart’s Bar zitten geen toegevoegde suikers of andere toegevoegde componenten. Alles is eindelijk écht 100% biologisch en puur.

Met zijn moeder, een ervaren voedingsdeskundige, werkt Bart dagelijks aan het verfijnen van de receptuur en aan nieuwe ideeen. Zo is vloeibare voeding de volgende stap en op termijn een eigen voedings (sport) lijn. De boodschap is duidelijk: als je voor iets gezonds wil gaan, dan moet je Bart’s nemen.

Binnenkort mag ik zelf de reep gaan testen. Ik ben razend benieuwd of het mijn hoge verwachtingen waar kan maken. Een lekker, gezond tussendoortje- dat zou fantastisch zijn natuurlijk. Wie weet is dit de perfecte aanvulling op mijn voeding in mijn drukke, actieve levensstijl!

Ook nieuwsgierig naar deze reep en zelf testen? Bezoek de website http://www.bartsbar.nl. In eerste instantie zijn de repen alleen online verkrijgbaar. Niet veel later zul je ze ook gaan tegen komen in hoogwaardige trainingsstudios, spa’s, healthclubs en biologische winkels.

Gepubliceerd in Health.